csütörtök, 05 március 2015 13:09

HIRDETMÉNY

HIRDETMÉNY

A Köztársasági Elnök az ezévi ülnökválasztást 2015. március 7. napja és 2015. április 30. napja közzé eső időtartamra tűzte ki.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

A bíróságok ülnökeit az önkormányzati képviselő-testületek 2011. évben választották utoljára, megbízatásuk az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével jár le.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.

Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek – kivéve a pártokat – jelölik. A települési önkormányzat képviselő-testülete is jogosult ülnököt jelölni, a jelölésre javaslatot bármelyik képviselő tehet.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt.

A jelöléshez csatolni kell az azt elfogadó nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választó joga. Az elfogadó nyilatkozatban a jelöltnek nyilatkoznia kell arról is, hogy beleegyezik-e, hogy a képviselő-testület nyilvános ülésen tárgyalja az ülnökválasztást.

A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület, megyei (fővárosi) közgyűlés részére hatósági igazolvánnyal igazolja büntetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.

A Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság ülnökeit Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete választja meg.

Ülnökké történő jelölést Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Jegyzői Titkárságára 2015. április 15. napjáig lehet bejelenteni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a jelölőre vonatkozó adatokat (név, lakcím, illetőleg önkormányzat, társadalmi szervezet stb. neve, címe) valamint a jelölő (szervezetnél a képviselője) aláírását.

A jelöléshez csatolni kell a fentiekben részletezett elfogadó nyilatkozatot.

A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségeiről szóló tájékoztató a Polgármesteri Hivatal honlapján (www.satoraljaujhely.hu) és hirdetőtábláján megtekinthető. Ugyancsak ezen helyeken jelölő minta és bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat is megtekinthető illetve letölthető.

Sátoraljaújhely, 2015. március 02.

                                                                                              Szamosvölgyi Péter

                                                                                                    polgármester

                       

menu-logo