hétfő, 05 október 2015 11:04

Magyar Templeton Program

2015. szeptember 12-én a „Tehetség szabadon” című szakmai konferencián indult útjára a Magyar Templeton Program, melynek keretei között 2015 szeptembere és 2016 januárja között 300, 10-29 év közötti magyar kivételes kognitív tehetséget (Magyar Junior Templeton Fellow-t) válogatnak be a programba, akik egy egyéves, személyre szabott tehetséggondozó programban vesznek részt. Ők azok a tehetséges fiatalok, akik a következő 10-20-30 év meghatározó vezetői, kutatói, tudósai lesznek itthon és a nagyvilágban, így a program segíteni kívánja őket a fejlődésben e kivételes lehetőség biztosításával.

A 300 Magyar Junior Templeton Fellow 200 10-19 éves feltörekvő tehetségből és 100 20-29 éves, már alkotó fiatal példaképből áll majd össze itthonról és a határon túlról, akik az egyéni szükségleteikhez és a program lehetőségeihez rugalmasan igazított 1 éves fejlesztő és támogató programokban vehetnek részt. A mentorokkal közösen kreatív, értékteremtő közösség épül számukra, hogy tehetségüket kibontakoztathassák és hozzájárulhassanak a tehetségbarát társadalmi környezet megteremtéséhez és erősítéséhez, és értékteremtő tevékenységükkel az emberiség boldogulásához.

Az egyéves program keretében a legkiválóbb és legsikeresebb magyar tudósok, üzletemberek, szakértők támogatják majd képzésekkel, mentorálással a résztvevőket, akik egyéni igényeik szerint részesülhetnek ösztöndíjakban, részt vehetnek vállalkozói képzéseken, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, országos illetve nemzetközi tehetségnapokon, külföldi tanulmányutakon.

A program azoknak is támogatást nyújt, akik nem kerülnek be a 300 Fellow közé: a legjobb 2000 fiatalt a MATEHETSZ meghívja más, egyéni fejlődést segítő programjaiba. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a szakemberek további 150 hátrányos helyzetű, 5-8 éves kivételes gyermeknek is tehetséggondozó segítséget nyújtanak.

A konferencián elhangzott előadások a program céljáról és a beválogatás összetett, többlépcsős, sokoldalú rendszeréről elérhetőek a Tehetség Csatornán: www.youtube.com/tehetsegcsatorna

A 10-19 éves korosztály tagjai a www.templetonprogram.hu oldalon regisztrálhatnak, illetve kitölthetik az online kognitív teszteket, mely a beválogatási folyamat első lépcsője. Az oldalon ezen kívül további információk is elérhetőek. A 20-29 éves korosztály tagjai kizárólag a www.templetonprogram.hu/cimlap/20-29 linken tudnak regisztrálni.

A program a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund és az Emberi Erőforrások Minisztériuma társfinanszírozásával, valamint a MATEHETSZ szakmai együttműködésével valósul meg.

menu-logo