péntek, 12 október 2012 12:58

Az illegális hulladékégetés hatásai

TÁJÉKOZTATÁS
az illegális hulladékégetés hatásairól


Tisztelt sátoraljaújhelyi polgárok!


Az Országos Tisztiorvosi Hivatal tájékoztató anyagot adott ki az illegális hulladékégetés egészségügyi hatásairól, mely alapján tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a levegő védelméről szóló 306/2010.(XII.23.) Korm. rendelet szerint:
- TILOS a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést okoz.
- TILOS a hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével.
- TILOS a lábon álló növényzet, tartó és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése, valamint az illegális hulladékégetés.

A takarékosság jegyében sokan visszaállították régi kályháikat, szénnek és fával és egyéb tüzelésre alkalmasnak vélt anyagokkal fűtenek.
Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a hulladékok égetése során legyenek figyelemmel a környezetszennyezés tényezőire. A háztartásban sok olyan eszközt használunk, mely nagymértékben tartalmaz műanyagot, a műanyag zacskók és palackok képezik a háztartási hulladék legnagyobb részét. A műanyagok hosszú idő alatt bomlanak le a természetben, elégetésük során pedig erősen szennyezik a környezetet, károsíthatják egészségünket, rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző és immunrendszert, a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel.

A kerti hulladékégetés során, melyben avart, fűnyesedéket és gallyakat égetünk, hatalmas légszennyezést okoz, növeli a levegőben szálló por koncentrációját. Amennyiben van rá lehetőség, úgy javasoljuk a szerves hulladékok komposztálás formájában történő újrahasznosítását.

A háztartásokban leggyakrabban égetett anyagok a műanyag italcsomagolás, textilipari hulladék, ruha, műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, gumiabroncs, kábelek, kerti hulladékok, papírhulladék. Ezen anyagok elégetése során keletkező és a levegőbe kerülő szennyező anyagok hatásairól részletes tájékoztatás olvasható a mely tájékoztató hozzáférhető a www.antsz.hu oldalon a Lakossági tájékoztatás/Közegészségügy/Környezet-egészségügy/hulladék menüpontban.

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a téli fűtési szezon ideje alatt fordítsanak kellő figyelmet fenti szabályok betartására.



Sátoraljaújhely, 2012. október 4.

Fedorné dr. Fráter Zsófia
címzetes főjegyző

 

menu-logo