csütörtök, 27 szeptember 2012 13:37

TÁJÉKOZTATÓ MOZGÁSKORLÁTOZOTTAKNAK

TÁJÉKOZTATÓ
a súlyos mozgáskorlátozottakat megillető gépjárműadó-mentesség feltételeinek módosulásáról

 
A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 5. § f) pontja a 100 kW teljesítményt el nem érő személygépkocsik esetében 13 000 Ft erejéig adómentességet biztosít a súlyos mozgáskorlátozott személyek, továbbá a súlyos mozgáskorlátozott kiskorút vagy a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő részére – ide értve a nevelő-, mostoha vagy örökbefogadó szülőt is. A mentesség több gépjármű esetén kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi esetén jár.

A fenti törvény 18. § 12. pontjának meghatározása szerint súlyos mozgáskorlátozott az a személy, aki a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek rendszeréről szóló jogszabályban meghatározott állapota miatt súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, és ezt a tényt az ott meghatározott szakvélemény igazolja.

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményéről szóló 102/2011. (VI. 29) Kormány rendelet 2. § a) pontja határozza meg a súlyos mozgáskorlátozott személy fogalmát. E szerint súlyos mozgáskorlátozott személy:
- az a személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 23. § (1) bekezdés e) pontja alapján mozgásszervi fogyatékosnak minősül, vagy f) pontja alapján halmozottan fogyatékosnak minősül és halmozott fogyatékosságai közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság,

- az a személy, aki a 18. életévét nem töltötte be és a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenved, vagy a P) pontjában meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosságot okoz,
- a szakértői szerv által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény szerint a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személy, amennyiben ez az állapota várhatóan legalább 3 éven át fennáll.

A kormányrendelet alapján 2011. július 1-ig kiadott „hétpontos” I. fokú orvosi szakvéleményen alapuló gépjárműadó fizetés alóli mentesség az igazolás érvényességi idejéig, de legkésőbb 2012. december 31. napjáig használható fel. A 2011. július 1. és 2012. március 30. napja között a szakértő szerv által az egészségkárosodás minősítése során kiadott szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás a hatályossági idején belül, de legkésőbb 2012. szeptember 15-ig használható fel.
Ezt követő határnaptól – azaz 2013. január 1. napjától – a mentesség csak abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező igazolja a fent részletezettek szerinti súlyos mozgáskorlátozott állapot fennállását. Az ezt igazoló dokumentumok az alábbiak lehetnek:

- mozgásszervi fogyatékosságot igazoló, a fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló (Magyar Államkincstár) határozat másolata,

- 18 életév alatti gyermek esetén az 5/2003. (II.19) ESzCsM rendelet 3. számú melléklete szerinti IGAZOLÁS tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről,


- a szakértői szerv által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás. (A szakértői szerv a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, jogelődje az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.)

A kormányrendelet változásából következően 2013. évtől az ún.”7 pontos igazolással”, illetőleg a kormányrendelet 2012. március 30-án hatályos 7.§ ac) alpontja szerinti szakértői szerv által kiadott szakvéleménnyel rendelkező személyek nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjárműadó-mentességre sem jogosultak.

Ahhoz, hogy ezek a személyek –függetlenül attól, hogy egészségügyi állapotuk évek, esetleg évtizedek óta véglegesnek tekintendő- továbbra is jogosultak legyenek az adómentességre, a közlekedőképességük minősítése céljából, szakvélemény kiadására irányuló kérelem benyújtásával eljárást kell kezdeményezniük a Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5. szám alatt található Okmányirodánál. A kérelemhez csatolnia kell a mozgáskorlátozottságát bizonyító orvosi dokumentációt. (Pl. kórházi zárójelentés, szakorvosi igazolás, stb.)

Az Okmányiroda az ügyfél kérelmével és az ahhoz csatolt orvosi dokumentáció megküldésével megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében.

A szakértői szerv közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak minősíti azt a személyt, akinek a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet 1. melléklete szerinti

a) mozgásszervi részkárosodása, b) idegrendszeri károsodás okozta felső végtagi részkárosodása, c) idegrendszeri károsodásból eredő járászavara, d) alsó, illetve felső végtagi perifériás keringési károsodás miatti részkárosodása, vagy e) az egészségi állapot meghatározásának módszerére vonatkozó szabályok alapján az a)-d) pont szerinti két részkárosodása együttesen eléri vagy meghaladja a 40 %-ot, és közlekedési képessége a d4452, d4500, d4501 vagy d4702 FNO kódok szerint legalább súlyosan nehezített.
A szakértői szerv a szakvéleményét 60 napon belül adja ki.

A szakvélemény a jogszabályban meghatározottakon túl tartalmazza a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának fennállását vagy fenn nem állását, valamint a következő felülvizsgálat időpontját.

Az ismertetett jogszabályváltozások miatt az adózó a fenti igazolások valamelyikének benyújtása mellett kérheti a gépjárműadó fizetési kötelezettség alóli mentességet önkormányzati adóhatóságomnál. (az adómentesség értényesítéséhez elégséges a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló okirat másolata.)

Kérem azon adózókat, akik ilyen típusú gépjárműadó mentességet kapnak, hogy a mentesség folyamatosságának biztosítása érdekében a szükséges dokumentumokat 2012. december 31-ig szerezzék be.

Annak a súlyosan mozgáskorlátozott személynek, aki a felülvizsgálaton 2013. január 1. napját követően vesz részt, az adómentesség csak az „új” szakértői vélemény kiállítását követő hónap 1. napjától biztosítható.

Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban személyesen vagy telefonon /47/525-171, 525-172/ szívesen állunk rendelkezésére.


Sátoraljaújhely, 2012. szeptember 25.

Fedorné dr. Fráter Zsófia
Címzetes főjegyző

(kérelem nyomtatvány)

 

menu-logo