csütörtök, 08 december 2011 11:07

A Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁMOP 1.1.2 programban elért eredményei

A Sátoraljaújhelyi Kirendeltség
TÁMOP 1.1.2 programban
elért eredményei 2011. október 31-ig


A TÁMOP 1.1.2. projekt első, 2008. január 1. – 2011. április 30. közötti szakaszának lezárulta után új programszakasz indult el 2011. május 1-jével, Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 1.1.2. „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért (Decentralizált programok a konvergenciarégiókban)” elnevezéssel.

A projekt célja
A program célja, hogy a célcsoportjába tartozó személyeket a támogatás nélküli munkaerőpiacra segítse, komplex, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. Megvalósításának forrása az Európai Szociális Alap és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított összeg.

TÁMOP 1.1.2. projekt célcsoportjai
ba az alábbi nyilvántartott álláskeresők tartozhatnak:
1. a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel, illetve elavult szakképesítéssel rendelkezők,
2. a pályakezdő álláskereső. illetve a 25. életévüket be nem töltött álláskeresők,
3. 50. életévüket betöltött álláskeresők
4. akik a programba való belépést megelőző 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesültek vagy jelenleg is részesülnek
5. a bérpótló juttatásra (2011. szeptember 1-től: foglalkoztatást helyettesítő támogatásra) jogosultak
6. a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek
A projekt keretében a résztvevők komplex segítségnyújtásban részesülnek. A projekt szolgáltatási és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek választhatók ki az egyén számára, amelyek a képzést, a támogatott foglalkozást, a vállalkozóvá válást, illetve, ezen támogatások igénybevételét segítik, továbbá azok, amelyek hozzájárulnak az egyén munkaerő-piaci esélyeinek javításához, személyes fejlődéséhez.

A Sátoraljaújhelyi Kirendeltség 2011. évben összesen 253 álláskereső részére tud lehetőséget biztosítani arra, hogy éljen a program nyújtotta lehetőségekkel.
A 253 főből 152 fő vehet részt bérköltség támogatásban illetve bértámogatásban, 101 fő szakképesítést szerezhet.
2011. október végéig 206 fő kapcsolódott be a TÁMOP 1.1.2 programba.

Képzés
A 2011. május 1-vel indult új TÁMOP 1.1.2 program keretén belül 101 fő képzésbe vonására van lehetősége a Sátoraljaújhelyi Kirendeltségnek. Képzésre jelentkezés feltétele a fent említett célcsoporti megfelelés mellett az álláskeresői nyilvántartásban való regisztráció.
Az átképzések célja az álláskereső ügyfelek elhelyezkedési esélyeinek növelése, munkaerő-piaci esélyeik javítása, reintegrálásuk az elsődleges munkaerőpiacra.

A program keretében öt képzés indult el 2011. október végéig összesen 59 álláskereső részvételével (gyógypedagógiai asszisztens; targoncavezető+hatósági vizsga; volframelektródás védőgázas ívhegesztő + minősített hegesztő; alapfokú német „komplex” nyelvvizsgára felkészítő; középfokú angol „komplex” nyelvvizsgára felkészítő).
November folyamán a szobafestő, decemberben pedig a méhész képzést kívánjuk elindítani.

A képzésen résztvevő ügyfelek a tanfolyam idejére keresetpótló juttatásban részesülnek a hatályos kötelező legkisebb munkabér 60-65%-ának mértékéig. Továbbá a vidéki ügyfelek részére 90%-os utazási igazolványt biztosítunk tömegközlekedési eszközök igénybevételre a bejáráshoz.

Támogatott foglalkoztatás
A munkaadók a TÁMOP 1.1.2-11/1 projekt keretében a munkaügyi központ kirendeltségéhez benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha TÁMOP 1.1.2-11/1 projektben résztvevő álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében.

Bértámogatás legfeljebb nyolc hónap időtartamú foglalkoztatáshoz nyújtható. A munkaadónak vállalnia kell a munkavállaló munkaviszony keretében, teljes munkaidőben történő foglalkoztatását a támogatás folyósításának, továbbá a támogatás folyósítási időtartama 50%-ának megfelelő további időtartamban. A támogatás mértéke a munkabér és járulékainak legfeljebb 70%-a lehet.

Bérköltség támogatás kétféle konstrukcióban adható: 90 napos munkatapasztalat szerzési támogatás bér+járulék 100%-os támogatással, majd bértámogatási programelem illeszthető a támogatás sikeres végig vitele után. Munkatapasztalat szerzési támogatásban 2011. október 31-ig 39 fő részesült.
Ötvenedik életévüket betöltött álláskeresők esetében háromszor négy hónapos támogatás vehető igénybe. Az első négy hónapban a bér + járulék 100 %-át, a második négy hónapban a bér + járulék 50 %-át térítjük meg, az utolsó periódusban pedig járuléktámogatást nyújtunk a munkaadók részére. 2011. október végéig 34 fő ötven év feletti álláskereső elhelyezését valósítottuk meg.

2011. október 31-ig 145 programrésztvevő támogatott foglalkoztatására nyílt lehetőség. 9 esetben a munkatapasztalat szerzést követően bértámogatást is tudtunk biztosítani a munkáltatók részére.

Vállalkozóvá válás támogatása

Támogatás azon álláskereső személyek vállalkozói készségének, hajlandóságának előmozdítására, saját vállalkozásának, illetve vállalkozói tevékenységének beindítására való ösztönzésül, akik a fent említett célcsoporti besorolásnak megfelelnek és kizárólag a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatásra nyújtanak be pályázatot. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb hat hónap időtartamra nyújtható, a támogatás lejártát követően legalább a támogatott önfoglalkoztatás időtartamával megegyező időtartamú továbbfoglalkoztatás esetén.

menu-logo