szerda, 09 március 2011 15:36

ÜLNÖKVÁLASZTÁS - HIRDETMÉNY

A Köztársasági Elnök az ezévi ülnökválasztást 2011. március 7. napja és 2011. április 30. napja közzé eső időtartamra tűzte ki.

A Magyar Köztársaság Alkotmányának értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben. A Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságra 12 ülnököt kell megválasztani, melyből 4 ülnöknek - akik majd a fiatalkorúak ügyeiben járnak el - pedagógus végzettséggel kell rendelkezni.

Az ülnököket a bíróság illetékességi termetén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek - kivéve a pártokat - jelölik. A települési önkormányzat képviselő-testülete is jogosult ülnököt jelölni, a jelölésre javaslatot bármelyik képviselő tehet.

A jelöléshez csatolni kell az azt elfogadó nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választó joga. Az elfogadó nyilatkozatban a jelöltnek nyilatkoznia kell arról is, hogy beleegyezik-e, hogy a képviselő-testület nyilvános ülésen tárgyalja az ülnökválasztást. A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület, megyei (fővárosi) közgyűlés részére hatósági igazolvánnyal igazolja büntetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, Ülnökké megválasztani nem lehet.

Ülnökké történő jelölést Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Jegyzői Titkárságára 2011. április 5. napjáig lehet bejelenteni.
A bejelentésnek tartalmaznia kell a jelölőre vonatkozó adatokat (név, lakcím, illetőleg önkormányzat, társadalmi szervezet stb. neve, címe) valamint a jelölő (szervezetnél a képviselője) aláírását. A jelöléshez csatolni kell a fentiekben részletezett elfogadó nyilatkozatot.

A Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság ülnökeit Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete választja meg.

A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségeiről szóló tájékoztató a Polgármesteri Hivatal honlapján (www.satoraljaujhely.hu) és hirdetőtábláján megtekinthető. Ugyancsak ezen helyeken jelölő minta és bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat is megtekinthető illetve letölthető.

Sátoraljaújhely, 2011. március 8.
Szamosvölgyi Péter
polgármester