csütörtök, 04 március 2010 15:47

Az erdőtüzek megelőzése érdekében

SÁTORALJAÚJHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA HIVATÁSOS TŰZOLTÓSÁGA
P A R A N C S N O K Á N A K
1/2010. számú
K Ö R L E V E L E
az erdőtüzek megelőzése érdekében
Sátoraljaújhely, 2010. március 3-án


Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága - működési területén - az elmúlt évben 177 alkalommal oltott el avar- és szárazfű tüzeket, melyek veszélyeztették az erdő-területeket. Tizennyolc esetben égett erdő, illetve erdősülés és 38 esetben egyéb fás terület.
Az erdőtüzek megelőzése érdekében és a tűzkárok csökkentésére az alábbi előírások megtartása szükséges:

1. A helyi lakosok figyelmét fel kell hívni arra, hogy a tűzgyújtási tilalom elrendelése után az erdő szélétől 200 méteren belül tüzet gyújtani, gazt égetni tilos.
2. Szabadban tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, ha a szél feltámad azt azonnal el kell oltani.
3. Az a személy, aki az erdő- vagy avartüzet észleli, köteles a tűzoltóságot értesíteni (a 105-ös segélykérőszámon, vagy mobil telefonról a 06-47-523-140-es telefonszámon).
4. Az állampolgárok a tűzoltás vezetőjének felhívására kötelesek a tűz oltásában személyes részvételükkel közreműködni, amennyiben ezt nem teszik tűzvédelmi szabálysértés kiszabásával sújthatók, vagy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyszíni bírságot szabhat ki.
5. Biztosítani kell a községekben lévő segélykérő telefonok állandó üzemképességét.
6. Felkérem az önkormányzatok polgármestereit, szervezzék meg a lakosság és az önkéntes tűzoltók riaszthatóságát egy esetlegesen bekövetkezett tűz esetén.
7. Az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről az erdőgazdálkodó köteles gondoskodni.
8. Az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008.(VIII.1.) ÖM rendelet előírtakat be kell tartani, többek között az erdővel érintkező vagy azon áthaladó vasút és közút kezelője az erdő felőli oldalon köteles 2 méter széles védősávot kialakítani. A védősávot éghető aljnövényzettől, gallytól, cserjéktől, fáktól tisztán kell tartani.
9. Az erdőgazdálkodó köteles az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál, az autóspihenőknél, valamint a tűzrakó helyeken – jól látható módon – az erdőben történő tűzrakásra, a nyílt láng használatára, a dohányzás szabályaira és a tűzjelzés módjára vonatkozó figyelmeztető, tájékoztató táblákat elhelyezni.


/: Juhász Péter :/
tűzoltó őrnagy
mb. városi tűzoltóparancsnok

menu-logo