péntek, 08 január 2010 09:46

Tájékoztató egyéni vállalkozóknak

T á j é k o z t a t ó


Tájékoztatom a Tisztelt Ügyfeleket, hogy az egyéni vállalkozók tevékenységéhez kapcsolódó eljárás 2010. január 1.-től megváltozott.


A változások közül kiemelt fontosságú, hogy az egyéni vállalkozók részére a tevékenység megkezdésének bejelentéséhez kapcsolódó eljárás kivételével nem biztosítja az okmányirodákban történő személyes ügyintézés lehetőségét. Az ügyeket – a fenti kivételtől eltekintve – kizárólag a kialakításra kerülő elektronikus nyomtatványok „ Ügyfélkapun” keresztül történő megküldésével lehet kezdeményezni.
A kapcsolódó elektronikus nyomtatványokat a http://www.nyilvantarto.hu címről a „Egyéni vállalkozással kapcsolatos letölthető nyomtatványok” menüpontra kattintva tölthetik le.

A vállalkozói igazolvány kiváltása 2010. január 1.-től nem kötelező, amennyiben kérik, abban az esetben
- első vállalkozás esetén 10.000.-Ft
- adatváltozás esetén          3.000.-Ft
- vesztés esetén                   5.000.-Ft

Bevezetésre került továbbá a vállalkozás szüneteltetésének lehetősége, melynek ideje 1 hónaptól – 5 évig terjedő.

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó adatok interneten történő megtekintése bárki számára díjmentesen folyamatosan hozzáférhető a www.nyilvantarto.hu oldalon található „Egyéni Vállalkozók Nyilvántartása”menüpont alatt. A lekérdezést adószám, nyilvántartási szám és igazolványszám alapján lehet elvégezni.


Sátoraljaújhely, 2010. január 07.

Fedorné dr. Fráter Zsófia
címzetes főjegyző

 

menu-logo