péntek, 30 január 2009 14:30

TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény a közlekedési igazgatási eljárásban a gépjárművekkel, pótkocsikkal kapcsolatos illeték megfizetését az alábbiak szerint módosította.

 

 

2009. január 23-ától, az alábbi  változások következnek be:

 

  • a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjármű tulajdonjogának visszterhes szerzésekor a hajtómotor teljesítményének minden megkezdett kW-ja után 400 forintot kell fizetni (a jelenleg hatályos 800 forinthoz képest), valamint
  • a vagyoni értékű jog (üzembentartói, haszonélvezeti jog )visszterhes szerzése esetén a tulajdonjog szerzése után fizetendő illetékmérték 25 %-át kell megfizetni.
  • amennyiben egyidejűleg történik a tulajdonjog és a vagyoni értékű jog megszerzése, a tulajdonos részére megállapított illetéket a vagyoni értékű jog után fizetendő illetékkel, azaz a tulajdonjog megszerzése utáni illeték 25 %-ával csökkenteni kell. (a fizetendő illetékből 75%-ot a tulajdonos, 25%-ot a vagyoni értékű jog jogosultja fog fizetni )

 

  • amennyiben a tulajdonjog és a vagyoni értékű jog megszerzésének  időpontja eltér egymástól, úgy  a tulajdonos az átírási illetéket teljes egészében megfizeti, az üzembentartó a vagyoni értékű jog megszerzésére meghatározott illetéket  fizeti meg.

 

Felhívjuk továbbá ügyfeleink figyelmét arra, amennyiben az adásvételi illetve üzembentartói szerződésen a vételár, illetve a vagyonértékű jog ellenértéke nincs feltüntetve, úgy dupla illetéket kell fizetni.

 

menu-logo