hétfő, 16 június 2008 16:05

56-os Vértanúk Emléknapja

50 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként kivégezték Magyarország törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és két mártírtársát, Maléter Pált és Gimes Miklóst. Nagy Imre miniszterelnök kivégzése előtti és utáni esztendőkben 228 honfitársunk vált a megtorlás áldozatává, ötvenhatos vértanúvá. 1989. június 26-án Nagy Imrét, mártírtársait és jelképesen egy üres koporsóban minden ötvenhatos vértanút újratemetett a magyar nemzet, azóta ezen a napon emlékezünk minden 1956 után kivégzett magyar vértanúra.


A Magyar Köztársaság Kormánya az idei Ötvenhatos vértanúk Emléknapján, 2008. június 16-án ünnepi megemlékezésekkel, gyertyagyújtással és emlékkoncerttel idézi fel az ötvenhatos hősök emlékét. A 2008. június 16., 20.00 órától 21.30 óráig tartó különleges ünnepi koncert alkalmával a budapesti Kossuth téren a magyar operaélet két világsztárja Rost Andrea és Miklósa Erika közösen tiszteleg a mártírok emléke előtt.

Programjaikban magyar népdalok mellett felcsendülnek a zeneirodalom legszebb áriai is.
Közreműködők: Óbudai Danubia Zenekar; vezényel: Héja Domonkos; A Magyar Rádió Kórusa; Fekete Attila

Program: Magyar Népdalok, Erkel, Beethoven és Verdi művei; A műsorban idézetek hangzanak el Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből, valamint a halálraítéltek utolsó leveleiből.
A koncert ingyenesen látogatható.

Gyertyagyújtásra az emlékhelyeken június 16-án egész nap.
További részletek a programról: http://www.magyarország.hu/56

Felhívom a Tisztelt Városlakókat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez és 2008. június 16-án a vértanúk emlékére gyújtsanak gyertyát a sátoraljaújhelyi 56-osok terén felállított emlékhelynél.

menu-logo