STK Asztalitenisz Szakosztály

Telephely/cím

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5.

Képviselő/kapcsolattartó

Nagy Attila

Telefon

70/ 9431620

Email

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   

edzés lehetőségek

időpont/helyszín

korcsoport/edző

jelenleg nincs

-

-

 

A sátoraljaújhelyi asztalitenisz sport története a kezdetektől napjainkig

 

Az asztalitenisz sport a város életében már a 1940-es években jelen volt.

A sportág ez idő alatt több országos szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolót adott a városnak.

Az 1940-es években több jelentős tudású versenyző játszott a településen. Kiemelkedett közülük Laky László, Molnár Pál és Vékony László. Nagy érdemei voltak ekkoriban Peczár Sándor amatőr edzőnek, aki évtizedeken keresztül nevelt kiváló versenyzőket. A legismertebbek közülük: Kiss Lenke, Horváth Katalin, Jencsik Katalin, Bálint Attila.

1956 februárjában rendezték meg az egyéni megyei bajnokságot, melyen 183 résztvevő volt. Az újhelyi sportolók remek eredményeket értek el.

Férfi felnőtt kategóriában II. helyezett lett Laky László, aki később városunk kiemelkedő asztaliteniszezője lett. Az 1940-es évek végétől 1953-ig az MB. I –es Postásban, majd a DVTK-ban játszott, ahol a sportág több világnagysága is csapattársa volt.

Több alkalommal végzett Sátoraljaújhely csapata a megyei bajnokság élén.

Fontos dátum a helyi asztalitenisz történetében 1962, amikor megalakult a női csapat, a következő tagokkal: Kiss Lenke, Jencsik Katalin, Petrik Klára. Megalakulásuk után egy évvel nagy meglepetésre megyei bajnokok lettek.

A 60-as évek végétől az akkori fiatalokkal Szerdahelyi István testnevelő tanár kezdett el foglalkozni. Hetente 2-3 alkalommal tartott 2 órás edzéseket. A sok munka hamar meghozta eredményét. 1964-től 1974-ig rendszeresen nagy sikereket értek el a Bálint testvérek Attila és László.

A 70-es években jelentősen megnőtt az érdeklődés a helyi lakosok körében is. A városban egyre több helyen jöttek létre klubok, szervezetek, ahová szívesen jártak az emberek sakkozni és ping-pongozni.

Az asztalitenisz szakosztály újjászervezésére 1984-ben került sor dr. Megadja Sándor segítségével. Személyének az újhelyi asztalitenisz nagyon sokat köszönhetett. Ő volt az, aki éveken keresztül arra törekedett, hogy ismét létrejöjjön egy szakosztály.

Maga is kedvelte és űzte is az asztaliteniszt, számos alkalommal segített a városi versenyek szervezésében. Az újonnan alakult szakosztály tagjai nagy lelkesedéssel jártak az edzésekre.

A csapat akkori tagjai: Bálint Attila, Bohus Zoltán, Tkacsik Ernő, Varga László, Szabó Tamás, Mészáros Bálint, Olajos László.

Az újjáalakult bajnoki rendszer előírta, hogy minden megyei csapatban – mely 4 tagból állt – szerepelnie kellett egy ifjúsági korú versenyzőnek. Ezzel a döntéssel a szövetségnek elsősorban az utánpótlás nevelés volt a célja, valamint az, hogy a fiatalabb játékosok a felnőtt mezőnyben minél hamarabb játéklehetőséghez jussanak, rutint szerezhessenek.

Ebben az időben helyi utánpótlás neveléssel két iskola is foglakozott (Jókai, Petőfi) Szerdahelyi István és Bálint Attila segítségével. Az akkori fiatalok szép sikereket értek el a korosztályos megyei versenyeken, a legtöbb alkalommal a dobogón végeztek: Lipusz Péter, Nagy Attila, Ocsenás József, Mijó István, Tóth János, Barnóth Sándor, Nagy Zoltán.

Az újjászervezés óta a legnagyobb sikert az STK csapata 1993-1994-ben érte el, amikor megnyerte a megyei bajnokságot.

Az 1990-es évek közepén a Berecki testvérpár (Zsolt és Dezső) megyei diákolimpiát nyertek.

Mindketten kiemelkedő eredményeket értek el országos szinten és világszinten is. Dezső napjainkig és korábban Zsolt is tagja a Magyar Paralimpiai Válogatott csapatnak, több olimpián is részt vettek. A 2000-es Sydney Olimpiai csapat tagjai voltak. Itt érték el legjobb eredményüket, ami a 4. helyezés volt.

Berecki Dezső sport teljesítményét a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.

A 2000-es évek elejétől az Asztalitenisz Szakosztály meghatározó tagja a megyei bajnokságnak, többször két csapatot is indított a város. Ezen idő alatt több alkalommal is sikerült megyei bajnokságot nyerni, azonban az NB. III-ban nem sikerült a bennmaradás.

Jelenleg is a megyei bajnokságban versenyez a csapat. Az igazolt játékosok száma: 6 fő. A csapat jelenlegi tagjai: Hornyák Tibor, Kocsmárszki György, Laky Gábor, Török Tamás, Varga László. A csapat tagja és a szakosztály vezetője Nagy Attila.

Az edzésekre heti 2 alkalommal van lehetőség a Jókai Mór Tagintézményben.

Az edzéseken a csapat mellett a fiatalok és a volt korábbi idősebb játékosoknak is biztosított a játék lehetősége.

A szakosztály jövőbeni tervei között szerepel az utánpótlás nevelés a helyi általános iskolák bevonásával.

menu-logo